zo 02 maart 2025 om 08u40
Sport en Natuur
ZEEANEMONEN IN HET ZOUTE !
De Noordzee herbergt een rijke en gevarieerde biodiversiteit. Ze zit vol leven: van zeeanemonen en zeepaardjes tot kabeljauw en bruinvissen, zeehonden en talloze algensoorten. In totaal leven er meer dan 2000 dier- en plantensoorten in het Belgische deel van de Noordzee, dat ook het grootste natuurreservaat van België herbergt.
Onze golfbrekers zijn echte levensnesten. Gebouwd in de vorige eeuw, was hun oorspronkelijke doel puur functioneel. Maar deze intergetijdenkustverdedigingen kregen al snel een groot ecologisch belang: deze harde constructies kunnen worden beschouwd als de kunstmatige tegenhangers van natuurlijke rotskusten waarop een bijzondere flora en fauna zich kunnen ontwikkelen. De biodiversiteit is bijzonder groot: korstmossen, algen, zeepokken, alikruiken, kalkpissebedden, mosselen, Japanse oesters, polychaeten, krabben, zeesterren, mosdiertjes, sacculinae, ophiuroiden, ctenophores, platwormen, crepiduliden, pycnogoniden, chironomiden, modderwormen, hydraires, garnalen, mysiden, amfipoden, enz.
Deze twee Cnidaria, die op diepte leven op harde substraten, kunnen bij eb met het blote oog worden ontdekt en gezien. Hun lichamen bestaan uit een eenvoudige zak die een maagholte omsluit die naar buiten opent door een enkele porie, die zowel een mond als een anus is, en wordt omringd door tentakels. Op deze tentakels laten netelcellen een bijtend gif los dat elke prooi die ze aanraken verlamt.
Onze gids Marie-Luce Lambrecht zal dit en nog veel meer uitleggen op golfbreker 15, waar de zeebodem zal worden blootgelegd tijdens het uitzonderlijke laagtij (-0,19 m) op 2 maart.
Datum: zondag 2 maart 2025
Kom om 8.40 uur stipt met je fiets naar Surfers Paradise. Van daaruit fietsen we naar golfbreker 15 (4e van de grens Holland-Knokke).
Essentieel: laarzen en handschoenen (om jezelf niet te verwonden aan de rotsen)
Gratis.